Eerste Groenblauwe Schoolplein geopend

Eerste Groenblauwe Schoolplein geopend Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

Op initiatief van basisschool De Vroonhoeve, in samenwerking met basisschool Vianova, is het eerste groenblauwe schoolplein in de gemeente gerealiseerd. De school nam zelf het initiatief om geld bij elkaar te krijgen door allerlei acties en activiteiten te organiseren en fondsen te werven.

In samenwerking met Vianova, waarmee De Vroonhoeve het schoolplein deelt, en Gemeente Alphen aan den Rijn kon dit duurzame project als pilot uitgevoerd worden. Ook provincie, Hoogheemraadschap, tuincentrum de Bosrand en lokale bomen- en plantenkwekers hebben het schoolplein gesponsord.

Meer planten en bomen moeten zorgen voor meer zuurstof en koelte, en tevens vormen ze een goede leefomgeving voor vlinders, bijen en andere insecten. Hemelwater dat op het plein valt wordt ondergronds opgeslagen en kan weer hergebruikt worden. Het onderhoud van het schoolplein wordt door leerlingen en hun ouders uitgevoerd. Ook de buurt profiteert mee: het eetbare gedeelte van het nieuwe schoolplein mag ook door omwonenden worden gebruikt.

Wethouder Leo Maat opende het nieuwe schoolplein door een wormenhotel te onthullen, waarmee  groente- en fruitafval verwerkt kan worden tot compost voor de moestuin. “De realisatie van een groenblauw schoolplein biedt een mooie kans voor onze jonge inwoners om spelenderwijs kennis te maken met duurzaamheid. Ik hoop dat het initiatief en enthousiasme van deze scholen ook de andere scholen in de gemeente inspireert om hun schoolpleinen te verduurzamen”, aldus de wethouder. De Vroonhoeve neemt de ambassadeursrol op zich en ontvangt andere scholen uit de gemeente die geïnteresseerd zijn om hun schoolplein aan te pakken. Omdat gemeente en gemeenteraad van Alphen aan den Rijn het belangrijk vinden dat scholen met hun schoolpleinen aan de slag gaan, wordt tijdens de week van de Boomfeestdag in maart 2020 een inspiratiebijeenkomst voor scholen georganiseerd over groenblauwe schoolpleinen. 


Reacties