Gemeente wil alle wijken aardgasvrij in 2050

Gemeente wil alle wijken aardgasvrij in 2050 Foto: Alphens EV

Alphen aan den Rijn is begonnen met het maken van een visie op het aardgasvrij maken van de hele gemeente. Hoewel 2050 nog erg ver weg lijkt, is aardgasvrij een proces van een lange adem. De eerste stap is een Warmtetransitievisie die eind 2021 klaar moet zijn.

Wethouder Leo Maat legt uit dat nu al begonnen kan worden met het aardgasvrij maken van wijken. Een goed voorbeeld is het vorig jaar van start gegane project Aquathermie in de Planetenbuurt. Niet voor elke wijk is zo’n redelijk eenvoudige oplossing mogelijk. Daarom moet er nu aan een visie worden gewerkt, zodat alle problematiek ruimschoots voor 2050 is opgelost.

De visie wordt samen met vastgoedeigenaren, netbeheerders, medeoverheden en inwoners gemaakt. Eind volgend jaar moet de visie klaar zijn. In de visie worden oplossingen voorgesteld per wijk.
Voor wijken waarmee binnen tien jaar begonnen kan worden om deze aardgasvrij te maken, wordt een definitieve oplossing opgenomen in de visie. Voor de andere wijken wordt een oplossingsrichting voorgesteld.

Op dit moment is er nog geen zinnig woord te zeggen over wanneer welke wijk aan de beurt is. Daarom is het voor huiseigenaren zinvol om te investeren in maatregelen die altijd goed zijn, aardgasvrij of niet. Dit zijn onder meer het aanbrengen van HR++glas en isolatie van de woning. Een energiecoach of energiescan kan hierbij helpen.

Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente of neem contact op met duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.


Reacties