Handhavers doen mee aan proef met bodycamera’s

Handhavers doen mee aan proef met bodycamera’s

Vandaag start een proef waarbij een aantal handhavers wordt uitgerust met een bodycamera. De proef duurt tot 4 november.

De afgelopen jaren is het geweld tegen handhavers en toezichthouders toegenomen. Ook handhavers van Gemeente Alphen aan den Rijn hebben vaker te maken met verbale en fysieke agressie. Om de veiligheid van onze handhavers te kunnen blijven waarborgen zonder daarbij een verdedigings- of geweldsmiddel te gebruiken wordt met de proef gestart. 

Burgemeester Liesbeth Spies werkt graag mee aan deze proef. ‘Agressie of geweld tegen handhavers, in welke vorm dan ook, kunnen en mogen we niet tolereren. De bodycamera’s zijn een extra middel voor handhavers om in situaties die uit de hand dreigen te lopen, zo snel mogelijk te kunnen de-escaleren. De verwachting is dat het zichtbaar dragen van bodycamera’s een preventieve werking heeft. 

De pilot is geslaagd als de gemeente Alphen aan den Rijn door het gebruik van bodycamera’s door handhavers een positieve bijdrage levert aan de persoonlijke veiligheid van de medewerkers zonder dat daarbij de privacy van handhavers of inwoners in het geding is. Er worden alleen beeldopnamen gemaakt als situaties uit de hand dreigen te lopen. In dat geval start de handhaver of toezichthouder de opname. De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard en daarna verwijderd.  Tenzij de beelden onderdeel worden van een klachtenprocedure, dan wordt de bewaartermijn verlengd. De bodycamera’s zijn uitvoerig getest door andere gemeenten en instanties.

De proef duurt tot 4 november 2019. Daarna volgt een evaluatie en wordt bekeken of de bodycamera’s deel uit gaan maken van de standaard uitrusting van de handhavers.


Reacties