Komst Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum laat nog langer op zich wachten

Komst Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum laat nog langer op zich wachten Foto: Museumpark Archeon

Dit najaar zou de knoop worden doorgehakt over het realiseren van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum (NRSM) in Alphen, maar dit wordt nu uitgesteld. “Vooral in het licht van de huidige coronacrisis is het nu niet de tijd om te komen tot het realiseren van het museum.”

Dit laat de gemeente weten in een brief aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Het scheepvaartmuseum moet op het terrein van museumpark Archeon komen. Een topattractie in wording is het doel. In het museum Het museumpark moeten de in Zwammerdam opgegraven Romeinse schepen na een ingrijpende en tijdrovende opknapbeurt tentoonstellen. Het voorlopig ontwerp voor het NRSM, inclusief entreegebouw Archeon en een provinciaal archeologisch depot, is gereed. De kosten voor realisatie, exploitatie en beheer van het gebouw zijn ook berekend, zo meldt de gemeente.

Maar wie gaat voor de kosten opdraaien? Doordat het financiële plaatje nog heel wat puzzelwerk vergt, wordt het besluit uitgesteld. Eerst zou Archeon zelf de bouw van het museum regelen, maar afgelopen zomer nam de gemeente toch de voorbereidingen over. Mede door de coronacrisis blijkt het lastig om de financiën rond te krijgen. Het besluit wordt dan ook uitgesteld totdat er meer en beter zicht is op de financiële situatie van de gemeente. Het is daarnaast goed mogelijk dat de provincie en de rijksoverheid wellicht ook meer moeten bijdragen om de komst van het museum te realiseren.


Reacties