Prikangst? GGD Hollands Midden geeft tips

Prikangst? GGD Hollands Midden geeft tips Foto: Josh Walet

Ongeveer 35% van de Nederlanders heeft last van een vorm van prikangst. Ook op de vaccinatielocaties krijgt de GGD regelmatig te maken met mensen die prikangst hebben. GGD Hollands Midden geeft tips. 

“Prikangst varieert van een vervelend en gespannen gevoel tot plotselinge paniek bij het zien van een naald. Sommige mensen kunnen niet meer helder denken, anderen gaan trillen of zweten, worden misselijk of gaan snel ademen. Andere klachten zijn een hoge hartslag, tintelingen of duizeligheid. Sommigen krijgen het gevoel flauw te vallen of de neiging om weg te vluchten. 'Even' doorbijten en snel prikken lukt dan niet”, aldus GGD Hollands Midden.

Op de GGD-vaccinatielocaties word je geholpen met je prikangst. “Als je bij binnenkomst vertelt dat je het spannend vindt, kijken wij wat jij nodig hebt. In sommige gevallen loopt er een medewerker met je mee. In andere gevallen is het verstandig dat je liggend gevaccineerd wordt. Daarvoor zijn speciale prikcabines.”

Daarnaast zijn er een aantal algemene tips:

  • Allereerst is het belangrijk om over je prikangst te praten. Zowel met bekenden als met de medewerkers op de GGD-locatie. 
  • Kijk weg als de naald in beeld komt. 
  • Denk tijdens het prikken aan iets leuks of bedenk waarom het belangrijk is dat je de vaccinatie krijgt. 
  • Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Blijf focussen op je ademhaling. 
  • Tot slot kun jij jezelf belonen na het prikken. De GGD Hollands Midden geeft iedereen een ijsje na vaccinatie. 

Merk je dat deze tips jou niet genoeg helpen en zie je echt extreem op tegen het halen van een vaccin? Dan denkt de GGD Hollands Midden graag met je mee over andere opties. Hiervoor kun je contact opnemen met het regionale callcenter via 085 - 078 28 78 (09:00-17:00 uur). Zij kunnen in sommige gevallen een speciale vaccinatieafspraak maken op één van de GGD-kantoren. Eventueel kunnen zij je ook in contact brengen met gespecialiseerde prikpoliklinieken in Nederland. 


Reacties