Proef met WhatsApp voor melden onveilig gevoel in trein

Proef met WhatsApp voor melden onveilig gevoel in trein Foto: Alphens.nl

Vanaf 1 juli is NS in Zuidoost-Nederland gestart met een proef waarbij reizigers via Whatsapp of sms kunnen melden als zij zich onveilig voelen in de trein of op het station. NS breidt deze proef nu uit naar het R-Net traject Alphen-Gouda.

Sinds deze week kunnen treinreizigers op het traject Alphen-Gouda gebruik maken van WhatsApp als zij zich onveilig voelen in de trein. Op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) is deze proef in gang gezet. De proef loopt sinds 1 juli op treinen van het type Flirt en op de stations Eindhoven, Tilburg en Breda, en duurt tot het einde van het jaar.

Vergroten van het veiligheidsgevoel
NS werkt samen met de overheid, ProRail en de politie aan het veiliger maken van het openbaar vervoer. Een groot gedeelte van de reizigers (90%) voelt zich veilig op het station en in de trein, maar volgens NS kan dit altijd beter. Daarom is de proef gestart voor een meldpunt via WhatsApp.

Hoe werkt het?
Het nummer waar reizigers een bericht naar kunnen sturen wordt geprojecteerd op de beeldschermen in de trein. Reizigers leggen via dit nummer direct contact met de NS Veiligheidscentrale. Met dit extra kanaal kunnen reizigers melding maken van bijvoorbeeld dronken medereizigers, passagiers die meubilair vernielen of op een andere manier een onveilig gevoel veroorzaken. Afhankelijk van de situatie wordt gekeken of de servicemedewerkers in de trein de situatie aan kunnen of dat de politie eraan te pas moet komen.

“Reizigers vinden het prettig als ze gehoord worden. Op dit moment kunnen reizigers al via verschillende kanalen melden als ze zich onveilig voelen. Deze kanalen zijn echter allemaal openbaar, waardoor iedereen mee kan lezen. Door het gebruiken van de WhatsApp service kun je stil melding maken van de situatie. Met de proef zoeken we uit of reizigers dit ervaren als een prettige manier van melding maken”, vertelt woordvoerster Anita Middelkoop.

Alphen-Gouda
NS is gestart met trajecten en stations in Zuidoost-Nederland en breidt dit nu uit naar het traject Alphen-Gouda. “Om meer ervaringen te verzamelen van reizigers hebben we gekozen om de proef uit te breiden. We hebben gekozen om het traject Alphen-Gouda hiervoor te gebruiken omdat dit een geïsoleerd traject is”, laat Middelkoop weten. De proef op het traject Alphen-Gouda loopt tot en met 31 december 2019, daarna zullen verschillende partijen bij elkaar komen om te evalueren.


Reacties